Elämä keskiajalla Suomessa oli sekoitus tavallista arkielämää ja seikkailua. Tuolloin Suomessa ei ollut vielä kovinkaan paljon ihmisiä ja kaupungit olivat hyvin pieniä. Ensimmäiset kaupungit perustettiin keskiajalla, ja tunnetuimpia näistä ovat tietenkin Turku, Helsinki ja Porvoo. Yhteiskunta oli sääty-yhteiskunta, jossa ihmiset elivät ja työskentelivät siinä roolissa, jonka syntyessään saivat. Yhteiskunnassa oli neljä keskeistä säätyä: talonpojat, porvaristo, aatelisto ja papit.

Elämä keskiajalla Suomessa ja kirkossa

Uskonnolla oli tärkeä merkitys yhteiskunnassa. Suomeen tuli kristinusko keskiajalla hyvin voimakkaasti ja kaupunkeihin rakennettiin kirkkoja. Vielä keskiajalla Suomi oli katolinen maa, sillä protestanttisuus kehitettiin hieman myöhemmin. Papilla oli paljon valtaa ja vastuuta sen ajan yhteiskunnassa. Ihmiset kokoontuivat kirkkoon säännöllisesti pitämään jumalanpalveluksia, joihin otti osaa sekä rahvas että aatelisto.

Luostarit olivat tärkeä osa keskiajan uskonnollista elämää ja niissä harjoitettiin myös tieteitä ja oppineisuutta. Suomen tunnetuin ja keskeisin luostari oli Naantalin birgittalaisluostari. Luostareissa sekä munkit ja nunnat keskittyivät palvelemaan Jumalaa ja hylkäsivät maallisen elämän. He elivät ja pukeutuivat yksinkertaisesti, sillä keskiajan vaatteet olivat usein hyvin yksinkertaisia ja koristelemattomia.

Keskiajan Suomi on tarinoita täynnä

Keskiaika on täynnä erilaisia jännittäviä tarinoita, jotka elävät kirkkaana muistoissa vielä tänäkin päivänä. Kaikki varmaan tuntevat tarinan talonpoika Lallista ja piispasta, joiden välillä syntyi erimielisyyksiä. Lopulta Lalli tappoi piispan Köyliönjärven jäälle, koska Lallin vaimo kertoi piispan syöneen talon ruoat maksamatta mitään.