Keskiajan vaatteet

Keskiajan vaatteet valmistettiin monista eri materiaaleista

Turkis on tullut tutuksi elokuvista ja tv-sarjoista tyypillisenä keskiaikaisena vaatteena. Sääty määritteli paljon pukeutumista ja alemmat säädyt eivät saaneet pukeutua turkkeihin. Oravannahasta ja muista vastaavanlaisista materiaaleista tehtyihin vaatteisiin sai pukeutua aatelisto, mikä oli merkkinä heidän korkeasta yhteiskunnallisesta asemasta. Porvarit pukeutuvat myös turkkeihin, mutta käyttivät yleensä eri eläinten nahkoja kuin ylemmät luokat. Talonpojat eivät pukeutuneet turkkeihin, vaan käyttivät vaatteita, jotka olivat valmistettu sarkasta ja verkasta. Myös värimaailma oli erilainen eri säätyjen vaatteissa, sillä talonpoikien vaatteet olivat maanläheisiä ja muistuttivat luonnonmateriaalien värisävyjä. Aateliston vaatteet olivat värikkäämpiä, sillä joidenkin värien värjääminen kankaisiin oli haastavaa.

Keskiajan vaatteet olivat tehty usein myös pellavasta. Pellava oli yleinen viljelykasvi Euroopassa koko keskiajan ja sitä käytettiin etenkin vaatteiden teossa. Suomessa ei pellavaa viljelty kovin paljon, joten sitä tuotiin Euroopasta.

Pellava on kuitu- ja öljykasvi

Pellava on noin metrin mittainen kasvi, joka on tunnetusti yksi maailman vanhimpia viljelykasveja. Ihmiset ovat viljelleet sitä jo kauan ja sen lääkinnälliset vaikutukset on tunnettu pitkään. Vaatteissa se tunnetaan erityisesti lujana ja hyvin hengittävänä materiaalina.

Pellavan lisäksi tavallisen kansalaisen vaatteiden materiaaleissa käytettiin tietysti villaa. Pellava oli kuitenkin villaa kestävämpi materiaali, joten se oli käytännöllinen. Suomessa pellavaa on viljelty aina pronssikaudesta lähtien, mutta 1700-luvulta alkaen erilaiset keinokuidut korvasivat sen. Viime aikoina pellavan suosio on noussut hiljalleen, sillä se on todella ympäristöystävällinen materiaali.

Keskiaikaisia vaatteita voi ostaa markkinoilta tai verkosta

Vielä nykyäänkin on mahdollista ostaa laadukkaasti tehtyjä keskiaikaiseen tyyliin tehtyjä vaatteita. Verkossa löytyy useita kauppoja, joissa myydään kaikenlaista keskiaikaan liittyvää rekvisiittaa. Näin ollen sinun ei tarvitse lähteä kivijalkamyymälöihin jonottamaan, vaan ostamisen voi hoitaa verkossa. Tarjolla on monipuolinen valikoima ja samalla voi tilata esimerkiksi miekkojen ja muiden vastaavien aseiden replikoita.

Jos autenttisia keskiajan ruokia haluaa maistella, niin silloin on parasta tutustua keskiaikaisiin markkinoihin. Suomessa järjestetään useita markkinoita, joilla on mahdollista syödä ja nauttia alkuperäistä keskiaikaista ruokaa. Ruokana on monipuolinen valikoima keskiaikaista ruokaa aina kasvisruoista liharuokiin. Tapahtumissa voi myös pukeutua kuten keskiajalla ja paikan päältä voi ostaa keskiaikaiseen tyyliin tehtyjä vaatteita.

KESKIAJAN VAATTEET VALMISTETTIIN MONISTA ERI MATERIAALEISTA

Keskiajan vaatteet peleissä

Keskiajan vaatteet ovat tärkeä osa fantasia pelaamista, jossa tarkoituksena on ikään kuin näytellä keskiaikaista elämää. Keskiaikamarkkinat tarjoavat loistavan tilaisuuden pelata keskiaikaisia fantasiapelejä. Niistä löydät varmasti samanhenkisiä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet keskiajasta. Fantasiapelaamisesta käytetään nimitystä larppi, jossa kaikki osallistujat ottavat jonkin tietyn keskiaikaisen roolin ja esittävät sitä kuin oikeaa roolia. Larpin ideana on luoda omanlainen fantasiamaailma ja siihen saattaa liittyä jonkinlainen tarina.

Jotta pelaajat voivat uppoutua todenteolla fantasiamaailmaan, heidän pitää hankkia keskiaikaiset vaatteet. Tällöin tyypilliset keskiajan vaatteet, kuten turkis, pellavasta valmistetut vaatekappaleet sekä aateliston värikkäät vaatteet tulevat tarpeeseen. Jokaisen pelaajan tulee pukeutua roolinsa mukaisesti, joten myös historiallista tietoa tarvitaan. Keskiaikaisissa tapahtumissa voi pelata myös samoja pelejä, joita sen ajan ihmiset ovat pelanneet, kuten lauta- ja korttipelejä.

KESKIAJAN VAATTEET VALMISTETTIIN MONISTA ERI MATERIAALEISTA