Keskiajalla eli neljä eri säätyä ja jokaisella säädyllä oli heitä parhaiten kuvaavat asut. Aatelisilla ja papistolla ne erosivat jo keskenään, mutta vielä enemmän, jos niitä vertaa porvareihin ja talonpoikiin. Tuohon aikaan eri säätyjen keskiaika asut kuvastivat tarkasti, millä tasolla säätyhierarkiassa oli. Silloin oli hyvin tärkeää edustaa myös vaatteillaan sitä luokkaa, missä eli ja siitä pidettiin tarkasti kiinni. Voimmekin tutustua hiukan tarkemmin siihen, millaisissa asuja tuolloin käytettiin ja mitä yksityiskohtia niihin liittyi. Oletko valmis liittymään seuraamme ja siirtymään ajassa taaksepäin suoraan keskiajalle?
Papiston keskiaika asut
Keskiaika oli hyvin uskonnollista aikaa, joten se näkyy myös asuissa. Tuolloin tiedetään eläneen muun muassa Pyhä Birgitan sekä veli Tuckin. Hyvin klassinen asu oli munkin kaapu ja siihen yleensä yhdistettiin myös munkin kampaus. Tänä päivänä se voi hiukan ihmetyttää, mutta se oli helppo ajaa lyhyeksi päälaelta ja jättää hiukset sivuille. Tonsuurilla eli tuon ajan kampauksella kuvattiin myös orjantappurakruunua.
Kaapu oli väriltään klassisen ruskea. Munkit ja papisto olivat hyvinvoivia, joten usein se näkyi vatsakkuutena. Jos tänä päivän haluaa edustaa papistoa ja tehdä oman keskiaikamarkkinat -lookin, sopivat irtovatsa ja peruukki luomaan täydellisen kuvan munkista tai papiston jäsenestä. Pieni yksityiskohta on myös se, että ihan kaikki eivät olleet täysin jumalaisia vaan tuolloin oli toisinaan tapana myös esimerkiksi varastaa kolehdista. Kaikesta huolimatta keskiaikaan liittyy myös vahvasti pyhiinvaellus.
Unelmoitko aatelistosta?
Monet meistä ovat unelmoineet ritareista ja kaikesta siihen liittyvästä. Puvut olivat näyttäviä ja niissä ei peitelty rikkautta. Toiset vaatteet saattoivat kuitenkin edusta tietynlaista auteettisuutta. Keskiaika asut aatelistolla oli täynnä yksityiskohtia, jotka olivat monesti tehty pitsistä. Rikkaiden keskuudessa myös suosittiin tyylikkäitä, kapeakärkisiä kenkiä sekä hienoja päähineitä. Tämä olisi se sääty, joka tänä päivänä kävisi varmasti tutkimassa, mitä nettikasinot Suomi tarjoilee turnajaisten iloksi.
Naisten mekot olivat muhkeita ja samaa tyyliä onkin nähty paljon elokuvissa sekä toisinaan myös hääpuvut ovat hakeneet inspiraatiotaan tuolta ajalta. Kun ritareista jo mainittiin, niin heidän asuunsa kuuluivat tietenkin miekat, jotka olivat erittäin teräviä. Se oli osa asukokonaisuutta ja siihen aikaan aseen puuttumista saatettiin katsoa karsaasti.
Porvaristo ja talonpojat keskiaika asuissa
Näiden kahden säätyhierarkian alimman edustajan vaatteet olivat keskenään melko samanlaiset, mutta eroja niihin toi tietenkin varallisuus. Jos henkilö oli menestynyt työssään hyvin, vaatteet olivat huomattavasti paremmat kuin sellaisen, jolla oli vähemmän rahaa käyttää asuihinsa.
Keskiajan kiinnostavimmat ammatit olivat varmasti hovinarreilla sekä trubaduureilla. Heidät erottikin tavallisista porvareista ja talonpojista tyylikkäistä sekä välillä jopa värikkäistä asuista. Narreista puheen ollen, heidän tehtävänsä oli olla aina hauskoja ja usein työstään sai potkut, jos ei kyennyt hauskuuttamaan kylliksi parempaa väkeä. Narrit olivatkin oman aikansa stand up koomikoita, joiden menestyminen oli kiinni siitä, kuinka hyvin sai väen nauramaan.
Keskiaika asut erosivat materiaaliltaan
Räätälit loihtivat sopivia vaatteita ja välttämättä muodista ei tuolloin vielä puhuttu, mutta heidän käsistään kaikki uudet oivallukset syntyivät. Yhteiskuntaluokkien välillä ei ollut kovin suuria eroja siinä, millaisia vaatteet olivat, suurin ero löytyy materiaalista sekä väreistä. Myös maalaisväestöllä oli tapana tehdä omat kankaansa, koska heillä ei ollut varaa ostaa tuontikankaita kuten porvareilla ja aatelisilla.
Kotimaisesta villasta saatiin aikaan kestävää sarka -kangasta. Kun haluttiin hienompaa, kalliimpaa sekä värikkäämpää verkaa, se tuotiin Englannista, Saksasta tai Alankomaista. Se olikin keskiajalla tärkeä kauppatavara. Lankojen ja kankaiden valmistus oli arvokasta käsityötä ja niiden tekeminen vei huomattavan paljon aikaa. Kaikki oli kuitenkin sen arvoista.