Vanhat rakennukset

  • tehnyt
Vanhat rakennukset ovat täynnä upeita yksityiskohtia

Vanhat rakennukset ovat usein täynnä hienoja yksityiskohtia. Ne myös kiinnostavat nykypäivän ihmisiä. Ihmiset haluavat nähdä ja kuvitella millaista elämä on ollut esimerkiksi 1800-luvun kalastajatorpassa tai metsäkämpällä. Rannoilta, metsistä ja tuntureilta löytyy vielä jonkin verran vanhoja, säilyneitä rakennuksia. Niiden avulla pääsee astumaan menneeseen maailmaan ja kuvittelemaan millaista elämää siellä on vietetty ja keitä siellä on asunut.

Vanhat rakennukset – Suomen vanhimmat

Yksi Suomen vanhimmista yhä pystyssä olevista rakennuksista on tietenkin Hämeen linna. Se on jyhkeä tiililinna, joka on rakennettu 1200-luvulla. Ensimmäiset merkinnät tästä linnasta löytyy vuodelta 1308. Toinen vanha linna on Turun linna. Se on rakennettu 1280-luvulla. Suomesta löytyy myös joitain vanhoja puukirkkoja. Yksi niistä on Vöyrin puukirkko. Se rakennettiin vuonna 1626.

seppä oli entisaikaan arvostettu ammatti. Sepät takoivat muun muassa rakennusten saranoita. Vanhoista rakennuksista löytyykin upeita sepän takomia yksityiskohtia, jotka ovat säilyneet lähes muuttumattomina näihin päiviin saakka. Suomen vanhin maallinen puurakenteinen talo löytyy Kokkolasta. Se on vanha oppilaitos. Kokkolan pedagogio on rakennettu vuonna 1698. Se on rakennus, joka edustaa barokkityyliä.

Vanhin muurattu kivirakennus

Suomen vanhin muuraamalla tehty kivirakennus on Ahvenanmaalta löytyvä Jomalan kirkko. Se on todennäköisesti rakennettu vuosien 1270 ja 1290 välisenä aikana. Se on omistettu Ahvenanmaan suojelupyhimykselle. Ahvenanmaan suojelupyhimyksenä pidetään Pyhää Olavia. Tämä kirkko pitää sisällään goottityylisiä yksityiskohtia, joita useat matkailijat pysähtyvät hämmästelemään.

Avainsanat: